Korona i biznis
17. prosinac 2019.

Kako monetizirati TikTok, društvenu mrežu za kojom luduju mladi

Glupiranje na TikToku se poput groznice širi svijetom i na sve strane dijele se savjeti kako na toj mreži steći publiku i zaraditi novac. Ni mi nećemo biti iznimka jer poučeni iskustvom Instagrama za koji su mnogi puno prekasno shvatili koliko je moćan marketinški alat, sada se novoj društvenoj mreži priključuju brendovi i poduzetnici čiji je plan što je prije moguće kapitalizirati svoje prisustvo na novoj mreži.

Što je TikTok

Prva je to kineska društvena mreža koja je izvan Kine doživjela ovakav uspjeh. Osnovan 2016. svjetski jednorog svoj je specifičan koncept pod nazivom Douyin ponudio domaćem stanovništvu. Svijet je morao pričekati godinu dana kako bi mogao koristiti društvenu mrežu čiji se sadržaj u usporedbi s ostalima doima kao raspojasani maturalac gomile trendi tinejdžera. Prošle se godine žar za ludovanjem u kratkim video uradcima s glazbenom podlogom koji ne premašuju 15 sekundi rasplamsao pa je TikTok brojem skidanja nadmašio šampione društvenih mreža Facebook i Instagram.

Aplikaciju koristi preko milijardu ljudi, 500 milijuna ih je svakodnevno aktivno, a njome su posebno oduševljeni tinejdžeri kojima je, već se odavno zna, Facebook dosadan. Platforma je prošle godine poslovala sa 7,2 milijarde dolara prihoda, što su ostvarili već u prvoj polovici ove godine.

Pogledajte video objavu s TikToka:

Kako zaraditi na TikToku

Prvi način zarade na TikToku je 'uzgojiti' račun za ciljanu nišu i kada dosegne određeni broj pratitelja, prodati ga zainteresiranom brendu. Jednom kad se takvog računa dočepa, vrlo je lako s poveznicom u 'bio' ili emitiranjem uživo prodavati proizvode ciljanoj publici.

Drugi način je možda i najveća inovacija nove društvene mreže, skupljanje donacija gledatelja. U aplikaciju je ugrađena monetizacijska platforma kojom kupujete 'novčiće', primjerice sto novčića koštat će vas 1,39 dolara. Dok vaš omiljeni tiktokovac emitira sadržaj možete mu dodijeliti novčiće kao zahvalu za trud koji je uložio u izradu sadržaja. U kineskoj verziji u aplikaciju su integrirani podaci o kreditnoj kartici te je omogućen izravan šoping tijekom 'live' emitiranja. Velika prednost TikToka u odnosu na popularne storije na Facebooku i Instagramu jest što oni ne umiru nakon 24 sata te mogu donositi promet i gledanost mjesecima nakon prvog emitiranja. Savršena postavka ako se prodavače pita. Prodaju proizvoda olakšavaju i klasični plaćeni oglasi.

Ako ne želite čekati na donaciju gledatelja i na umu imate puno unosnije prihode, najbolje se probiti i postati influencer te voditi već uhodane influencerske kampanje. Utjecajnik se inače ne postaje preko noći, ali na TikToku je mnogo lakše dobiti sljedbu što se itekako isplati s obzirom na to da kompanije za promociju brenda, ovisno o utjecaju influencera, plaćaju 200 do 20.000 dolara po videu.

Pune ruke posla tu su i za stručnjake digitalnog marketinga. Postati influencer u hipu ne podrazumijeva i cijeli paket potrebnih znanja kako uspješno voditi račun. To daje priliku za ulet 'digitalcima' koji bez puno okolišanja mogu ponuditi svoje usluge u kreiranju strategije pri objavi sadržaja.

Iskusni marketingaši mogu zaraditi i savjetodavnim uslugama koje su osobito korisne pri dogovaranju novih suradnji s brendovima i drugim influencerima.

Više o fenomenu TikToka čitajte u feljtonu u novom broju digitalnog i tiskanog Lidera