30. studeni 2021.

Loša predviđanja šefa Moderne negativno utjecala na svjetska tržišta

utjecaj pandemije na svjetska tržišta

   

Izvršni direktor Moderne Stephane Bancel predviđa da će postojeća cjepiva biti puno manje učinkovita protiv omikrona pa upozorava da bi mogli proći mjeseci prije nego što farmaceutske tvrtke uspiju proizvesti veću količinu cjepiva koje će djelovati protiv nove varijante koronavirusa.

Bancel je rekao da velik broj mutacija omikrona na spike proteinu, koji virus koristi za inficiranje ljudskih stanica, te brzo širenje te varijante u Južnoj Africi sugerira da će se postojeća cjepiva možda morati modificirati iduće godine.

- Mislim da nema šanse da je učinkovitost na istoj razini kao što smo imali s delta varijantom. Mislim da će biti pad. Ne znamo samo koliki jer trebamo pričekati podatke - rekao je Bancel u intervjuu za Financial Times.

Komentari šefa Moderne dolaze u vrijeme kad javnozdravstveni stručnjaci i političari nastoje imati optimističniji ton o učinkovitosti postojećih cjepiva protiv omikrona. Bancel navodi da su znanstvenici zabrinuti jer se 32 od 50 mutacija u varijanti omikron nalaze na spike proteinu, na koji se usredotočuju postojeća cjepiva kako bi se osnažio imunološki sustav protiv covida-19.

Europske burze pale nakon izjave direktora Moderne

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica oštro pale, izgubivši sve jučerašnje dobitke, nakon što je izvršni direktor Moderne upozorio da bi postojeća cjepiva mogla biti manje učinkovita protiv omikrona.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 1 posto, izgubivši sve jučerašnje dobitke. Jutros je londonski FTSE indeks skliznuo 0,97 posto, na 7.040 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 1,11 posto, na 15.110 bodova, a pariški CAC 1,11 posto, na 6.698 bodova.

Nakon što su jučer ti indeksi nadoknadili dio gubitaka od petka, jutros su ponovno oštro pali.

Taj pad uslijedio je nakon što je Stephane Bancel, izvršni direktor Moderne, kompanije koja proizvodi cjepivo protiv koronavirusa, upozorio da će postojeća cjepiva biti puno manje učinkovita protiv omikrona i da bi mogli proći mjeseci prije nego što farmaceutske tvrtke uspiju proizvesti veću količinu cjepiva koje će djelovati protiv nove varijante koronavirusa.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, treći dan zaredom, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,45 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1,6 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 1,1 i 1,8 posto. U Šangaju i Australiji burzovni indeksi stagniraju.

Rano jutros MSCI indeks azijskih tržišta bio je u plusu oko 0,5 posto jer je ulagače ohrabrio jučerašnji oporavak cijena dionica na Wall Streetu i europskim burzama. No, nakon izjave izvršnog direktora Moderne, većina azijskih burzi izgubila je prethodne dobitke i zaronila u negativno područje. Uz to, Hong Kong je uveo stroža ograničenja ulaska stranaca, dok Australija razmatra moguće reakcije nakon pojave omikrona na njezinom području.