13. listopad 2021.

Kompanije su sve češće na udaru hakerskih napada, hakeri traže sve više novaca

hakeri hakerski napadi

   

Hakeri su proteklih mjeseci učestalo napadali kompanije, a na udaru bi se mogli naći i nabavni lanci, upozorio je u njemački osiguravatelj Allianz.

Problemi u opskrbi otežavaju poslovanje u cijelom svijetu, a dodatne probleme mogli bi izazvati kibernetički napadi na nabavne lance,  potencijalno 'novi veliki trend', izjavio je šef Allianzovog odjela za osiguranje poslovanja AGCS Jens Krickhahn.

Mete bi u prvom redu bili proizvođači osnovnih dobara, prognoziraju u Allianzu, a hakerima bi zanimljive mogle biti i informatičke tvrtke koje poslovnim klijentima organiziraju i održavaju IT sustave, obično uz više servera.

Napadači mogu preko informatičkih tvrtki u kratkom roku instalirati ucjenjivački softver u čitav računala u sustavima njihovih poslovnih klijenata, blokirati ih i tražiti novac, objašnjava njemačka kompanija u danas objavljenom izvješću.

Softver se obično instalira preko privitka u elektroničkoj pošti, napominju.

Hakeri su proteklih mjeseci izveli niz takvih napada, naglašava Allianz, izdvojivši primjer blokade IT sustava američkog sustava cjevovoda Colonial Pipeline u svibnju ove godine koja je utjecala na poslovanje niza kompanija u istočnom dijelu SAD-a. 

U Allianzu primjećuju i da napadači sada traže znatno više novca.

Prije samo pet godina tražii su obično nešto manje od 10 tisuća dolara, a u prošloj godini njihovi su se zahtjevi prema Krickhahnu popeli na 30 milijuna dolara.

- Ovih dana zahtijevaju i do 50 milijuna dolara - zaključio je.