28. siječanj 2022.

Europa bi u slučaju naftno-plinskih sankcija izgubila više od Rusije

Ozbiljne sankcije na ruski izvoz nafte i plina nisu vjerojatne, ali budu li uvedene Europa će izgubiti mnogo više od Rusije, kažu stručnjaci britanske analitičke tvrtke Vortexa.

- Oko 34 posto europskog uvoza sirove nafte iz offshorea prošle godine dolazilo je iz Rusije, a rafinerije u Italiji, Nizozemskoj, Španjolskoj i Francuskoj bile bi najugroženije ako se opskrba tim energetskim resursom prekine -  kažu Vortexovi analitičari.

Prema njihovom izvješću, EU 'nije zadnjih nekoliko godina smanjio ovisnost o ruskoj sirovoj nafti', a u najgorem slučaju, 'Europi bi bilo puno teže nadoknaditi količine i razine nafte izgubljene zbog  prekida isporuke iz Rusije, nego Ruskoj Federaciji pronaći alternativne kupce ili smanjiti svoj izvoz'.

U ekstremnom scenariju, Europa bi morala morala pronaći izlaz kako bi izbjegla gubitak od oko 2,4 milijuna barela dnevno (prosjek 2021.) ruske sirove nafte, kaže se u izvješću.

 - To izgleda kao nemoguć zadatak s obzirom na trenutnu situaciju s globalno niskim zalihama sirove nafte i smanjenjem povjerenja proizvođača OPEC-a na Bliskom istoku u sposobnost povećanja proizvodnje - naglašava se.

Dodaje se da bi nedostatak ruske nafte u Europi mogao biti pogoršan i nestašicom dizelskog goriva iz Ruske Federacije.

 - EU je najveći uvoznik ruskog dizelskog goriva: 2021. godine na EU se odnosilo više od 85% ukupnog ruskog izvoza tog goriva -  navodi se u izvješću.

Ističe se da bi u nedostatku dizela Europa uz pomoć drugih dobavljača "trebala popuniti prazninu u dizelskom gorivu u količini nešto većoj od kombiniranih tokova dizelskog goriva iz Sjeverne Amerike, Bliskog istoka i Azije prije pandemije".

 - Geopolitičke napetosti oko ukrajinskog sukoba između Rusije i ne baš koherentnog američko-europskog konglomerata se zahuktavaju, a riječ 'sankcije' se sve više koristi, ali gledajući podatke jasno je da značajnije sankcije na ruski izvoz nafte i plina vjerojatno neće biti uvedene. Ako bi se to dogodilo, Europa bi izgubila puno više od Ruske Federacije -  navode stručnjaci Vortexa.