02. ožujak 2022.

Bitcoin porastao prvi puta od 20. veljače

 foto Shutterstock

Bitcoin trenutno trguje iznad 40.000 dolara prvi put od 20. veljače, prema podacima CoinMarketCapa.

Cijena vodeće kriptovalute od otprilike 44.000 dolara predstavlja skok od gotovo 2 posto u posljednja 24 sata i porast od 15 posto tijekom prošlog tjedna, razdoblje koje je definirano nestabilnošću tržišta usred ruske invazija na Ukrajinu.

Nakon ruske invazije, koja je započela 24. veljače, cijena bitcoina pala je zajedno s ostatkom kripto tržišta. 

Tijekom prva 24 sata sukoba, cjelokupno tržište kriptovaluta palo je za otprilike 5 posto na brojku od 1,6 bilijuna dolara tržišne kapitalizacije. U manje od pola sata bitcoin je pao s 37.000 dolara na ispod 35.500 dolara.

Naravno, nisu samo kripto tržišta pogođena. Američke burze su također ušle u područje korekcije, pri čemu je industrijski prosjek Dow Jonesa pao za 1,3 posto.

Sada, dok se zapadni svijet ujedinjuje u osudi Rusije, i sankcije protiv zemlje se pooštravaju, tržišta se oporavljaju.

Samo dan nakon početka invazije na Ukrajinu, Bitcoin se oporavio za 7 posto, na cijenu veću od 38.000 dolara. Posebice, bitcoin u odnosu na ruski rubalj trenutno je na rekordnoj razini, po podacima analitičke tvrtke Kaiko.

Šire tržište kriptovaluta također se dobro oporavilo, a ukupna tržišna kapitalizacija dosegnula je 1,7 bilijuna dolara istog dana. U trenutku pisanja ovog teksta, ukupna vrijednost svih kripotvaluta iznosi 2 bilijuna dolara.

Ostale veće kriptovalute, kao što su terra i solana, također su doživjele značajne skokove. Terra je u proteklih 7 dana porasla više od 70 posto, a Solana je skočila više od 20 posto.

Ethereum, druga najveća kriptovaluta, sporije se oporavlja. Ether je porastao za 13 posto, te trenutno trguje oko 3.000 dolara.