28. listopad 2020.

Zdenko Adrović: Bankarske usluge izložene internetu su najzaštićenije

Zdenko Adrović    foto Dražen Lapić

Broj kartičnih platnih transakcija u Hrvatskoj u posljednjih pet godina povećao za 58 posto, dok se vrijednost transakcija povećala za 47 posto objavila je Hrvatska narodna banka u publikaciji Bezgotovinske platne transakcije 2019.. Podaci su to do 2019. godine, a budući da nas je u međuvremu pogodila pandemija koronavirusa te su beskontaktne metode plaćanja doživjele procvat, zamolili smo direktora Hrvatske udruge banaka Zdenka Adrovića da nam prokomentira te rezultate. 

- Banke diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, kontinuirano ulažu u digitalnu transformaciju poslovanja što se tijekom pandemije pokazalo važnijim nego ikada. Podsjetimo, banke i kartične kuće su na početku pandemije s ciljem smanjenja mogućnosti zaraze koronavirusom, povećale maksimalni iznos beskontaktne platne transakcije bez upotrebe PIN-a sa 100 na 250 kuna. Potrošači su ovu mjeru izuzetno dobro prihvatili, a primijećeno je da su bezgotovinske oblike plaćanja počeli koristiti i građani koji to do sada nisu radili - kazao je Adrović.

Istaknuo je da su bankarske usluge koje su izložene internetu ujedno i najzaštićenije kako bi klijenti mogli obavljati online plaćanja bez straha. Naime, banke, financijske institucije i kartičarske kuće uskladile su se s raznim lokalnim i europskim zakonodavnim okvirima kao što su PSD2, primjena 3D Securea u kartičnim plaćanjima te uvođenje dvostruke autentifikacije što garantira visoku razinu kibernetičke sigurnosti.

- Prema izvještaju HNB-a, broj nacionalnih kartičnih platnih transakcija u posljednjih se pet godina povećao za 58 posto što je i očekivano s obzirom na to da se cijeli svijet digitalno transformira. Banke i potrošači adaptiraju se na tehnološke promjene te i u ovoj godini očekujemo nastavak pozitivnih trendova u ovom području - zaključio je direktor HUB-a.

Zanimljivosti iz izvještaja

Podaci iz publikacije pokazuju da prosječan građanin RH danas u novčaniku ima 2,55 platnih kartica, što RH svrstava u sam vrh Europske unije. Istodobno, 26 posto potrošača i 50 posto poslovnih subjekata u RH ima ugovorenu uslugu internetskog bankarstva. Također, raste broj korisnika mobilnog bankarstva, a broj transakcija u 2019. u RH koje su zadali potrošači korištenjem usluge mobilnog bankarstva veći je od broja zadanih platnih transakcija korištenjem usluge internetskog bankarstva.

Analiza strukture broja nacionalnih bezgotovinskih platnih transakcija na razini 2019. pokazuje kako najveći udio (38 posto) u ukupnom broju nacionalnih bezgotovinskih platnih transakcija imaju transakcije kreditnog transfera. Slijede ih transakcije platnim karticama s udjelom od 38 posto i transakcije terećenja bez naloga s udjelom od 19 posto (transakcija koju inicira i izvršava kreditna institucija, npr. kamate, naknade za pojedine platne usluge, kao što je primjerice naknada za vođenje računa). Transakcije izvršene korištenjem usluge plaćanja računa sudjeluju s udjelom od oko dva posto, dok transakcije usluge izravnog terećenja sudjeluju s udjelom od tri posto. Istodobno, najveći udio u strukturi broja međunarodnih bezgotovinskih platnih transakcija imaju transakcije platnim karticama s 89 posto i transakcije izvršene korištenjem usluge kreditnog transfera s ukupnim udjelom od 11 posto.

S druge strane, u strukturi ukupne vrijednosti bezgotovinskih platnih transakcija izrazito dominantan udio imaju transakcije izvršene korištenjem usluge kreditnog transfera. Naime, one su u 2019. činile oko 95 posto ukupne vrijednosti svih izvršenih nacionalnih i međunarodnih bezgotovinskih platnih transakcija. Kreditni transferi uobičajen su način izvršenja plaćanja između trgovačkih društava, između trgovačkih društava i banaka, plaćanja između fizičkih osoba, isplate plaća i mirovina i slično. To je vidljivo i iz prosječne vrijednosti pojedinačne transakcije kreditnog transfera, koja je znatno veća od, na primjer, prosječne vrijednosti kartične transakcije, koja se ponajprije koristi za kupoprodaju robe i usluga u maloprodaji.

Više na poveznici: Bezgotovinske platne transakcije