05. svibanj 2021.

UGP zahtijeva otvaranje svih do sada zatvorenih djelatnosti

Hrvoje Bujas    foto Ratko Mavar

Nakon što je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak na konferenciji Stožera civilne zaštite izjavio da je 'treći val pandemije završen', predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas danas mu je poslao otvoreno pismo s nekoliko zahtjeva.

Iz UGP-a smatraju da je vrijeme da se gospodarstvo pokrene otvaranjem svih djelatnosti, a osvrnuli su se i na važnost kulturnih događanja te na nadolazeću turističku sezonu.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine Božinoviću,

udruga Glas poduzetnika obraća Vam se u ime gotovo 17.000 članova koji traže da se gospodarstvo konačno pokrene nakon više od godinu dana. Budući da je situacija s virusom COVID-19 pod kontrolom i s obzirom na to da je gospodin Capak 3. svibnja istaknuo daje “završen treći val” te da je sve manje zaraženih, smatramo da je vrijeme da se dozvoli rad svim djelatnostima. Poduzetnici i obrtnici do sada su podnijeli veliki teret lockdowna u nekoliko navrata i vrijeme je da im se omogući rad.

Smatramo da se od 15. svibnja treba dopusti rad event industriji, ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru te da se treba dozvoliti održavanje vjenčanja i sajmova uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Poduzetnici i obrtnici kojima je ograničen ili zabranjen rad u zatvorenim prostorima zahtijevaju od Nacionalnog stožera civilne zaštite jasan plan otvaranja i upute kojima se mogu voditi. Niti jedna tvrtka ne može opstati u neizvjesnosti niti planirati svoje poslovanje u ovakvim uvjetima. S obzirom na to da je epidemiološka situacija povoljna, smatramo da je vrijeme da se poduzetnicima koji organiziraju vjenčanja, sajmove i događanja te ugostiteljima dozvoli rad i u zatvorenim prostorima. Naravno, uz upute Nacionalnog stožera civilne zaštite i uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Osim toga, moramo Vas podsjetiti i na situaciju u eventte kulturnoj industriji. Mnogobrojne europske države predstavile su početkom godine planove otvaranja eventi kulturne industrije. Nažalost, Hrvatska još uvijek nema nikakav plan, a poduzetnici i njihovi zaposlenici prepušteni su sami sebi. Neizvjesna situacija utjecat će ne samo na eventi kulturnu industriju, već i na turizam koji je okosnica hrvatskog gospodarstva. Budući da niste objavili plan Nacionalnog stožera civilne zaštite, dovodite u pitanje rezervirane turističke aranžmane kao i buduće rezervacije jer gosti ne znaju što očekivati. Turistička sezona bit će ključna za preživljavanje te opstanak poduzetnika i obrtnika u Hrvatskoj. Stoga smatramo da je otvaranje gospodarstva u svibnju ključan potez.

Moramo istaknuti i da Vlada Republike Hrvatske nije osigurala nadoknadu fiksnih troškova za sve djelatnosti koje bilježe veliki pad prometa te da nema osiguranih financijskih sredstava u fondu za oporavak, što znači da poduzetnike čeka vrlo izazovno i neizvjesno vrijeme.Nadamo se da ćete uvažiti zahtjeve naših članova koji samo žele raditi i doprinositi svojim radom društvu.

S poštovanjem,

Hrvoje Bujas

predsjednik udruge Glas poduzetnika