24. listopad 2021.

Terme Jezerčica treća su turistička investicija istarskog poduzetnika

Graciano Rudan

   

Graciano Rudan, vlasnik tvrtke za energetsku obnovu iz Žminja, kupio je Terme Jezerčica od obitelji Lekić. U svom portfelju ima i velik udjel u Hotelima Vodice te nekadašnje Inino odmaralište

Nakon više od petnaest godina vlasništva i upravljanja Termama Jezerčica Zrinka i Dubravka Lekić prodale su ih novom vlasniku, Gracianu Rudanu, istarskom poduzetniku iz Žminja. Inače, njegov je glavni biznis u sklopu obiteljske tvrtke Rudan d.o.o. energetska obnova i još prije nekoliko godina njegova tvrtka postala je lider na tržištu uštede vode, a malo poslije specijalizirala se za projekte ESCO-a.

Sada je, očito, faza razvoja turističkih projekata. Lani je Rudan sa svojom obitelji ušao u vlasničku strukturu Hotela Vodica, kojima danas predsjeda Roberta Rudan Buršić. Hotele je preuzeo nakon uplate 4,2 milijuna kuna da ne odu u stečaj. Međutim, oni nisu u njegovu većinskom vlasništvu, barem ne na papiru. Prema podacima Poslovne Hrvatske, većinsko, 60,4-postotno vlasništvo pripada tvrtki Filmat iz Novog Travnika u BiH, koja nema nikakvu mrežnu stranicu niti je poznata njezina djelatnost. Rudan drži 18 posto dionica, a na trećem je mjestu fond Mango Investments s 8,5 posto vlasništva, čiji su vlasnici s računom na Karibima također enigma.

Rudan je 2018. kupio i bivše Odmaralište Ina od tvrtke Vladimir Gortan iz Pazina, međutim, prema informacijama iz lokalnih medija, ono je i dalje u derutnom stanju. Graciano Rudan rekao nam je da i dalje drži vlasničku poziciju u projektima, ali upravljačku je prepustio Danijelu Benčiću koji nam je ukratko objasnio da je tvrtka u turističke akvizicije ušla zbog perspektive sektora te da je ideja da se objekti dovedu na razinu četiri plus zvjezdice. Ukupno je od 2015. uloženo oko 200 milijuna kuna.

– Preuzimanje Termi Jezerčica teklo je bez većih problema zbog kvalitetne pripreme. U planu je rušenje hotela i gradnja modernoga turističkog kompleksa s oko 400 soba u dvije faze – ispričao je Benčić, predsjednik Uprave Rudana, dodavši da projekte ne namjeravaju prodati, nego razvijati u vlastitoj režiji. (Ž. L.)