27. travanj 2021.

[Razgovor] Nataša Đuričić otkriva kako brzo pronaći investitora na novoj platformi PitchSee

Nataša Đuričić   

Na virtualnu scenu stigla je nova digitalna platforma koja će biti veoma zanimljiva startupovima, ali i svima ostalima koji su u potrazi za investitorima. Naime, PitchSee je globalna interaktivna platforma koja povezuje investitore s onima koji trebaju financijska sredstva kako bi realizirali svoje projekte. Više o toj platformi i njezinim mogućnostima saznali smo u razgovoru s Natašom Đuričić, izvršnom direktoricom platforme PitchSee.

Što je PitchSee?

PitchSee je interaktivna platforma koja će na brz i jednostavan način povezivati tražitelje investicija s investitorima, sve na globalnoj razini. Jednostavnim rječnikom, PitchSee je interaktivni YouTube, odnosno 'Tinder za poduzetnike' na kojem se projekti predstavljaju sažetim video zapisima s ključnim porukama. Tako svi koji imaju dobre ideje, a traže financiranje, imaju priliku predstaviti svoj projekt u formi video pitcha od 120 sekundi. S druge strane, investitori koji žele uložiti u nove projekte dobivaju na raspolaganje katalog poslovnih mogućnosti iz cijelog svijeta te niz alata koji im olakšavaju selektiranje i procjenu kvalitete ideja. Kada uoče zanimljivu priliku, jednostavno se i direktno povezuju te komuniciraju putem platforme. Time je višemjesečni postupak sveden na samo 120 sekundi.

Kakav je plan širenja, koja su ciljana tržišta?

Ovakav vid jedinstven je u svijetu i dok su slične platforme orijentirane na crowdfunding i venture capital, PitchSee je namijenjena svima i služi kao platforma za prezentaciju i spajanje. Nema predselekcija, natječaja, posrednika, provizija i bespotrebne papirologije. Potreba za ovakvim projektom je globalna što je i krajnji cilj ekspanzije jer nas, s obzirom na koncept, ne koče posebne regulative. Iako smo već otvorili pregovore s drugim kontinentima, sada smo primarno koncentrirani na Europu i države u kojima nisu dostupne crowdfunding platforme Indiegogo i Kickstarter.

Kad bi katalog pitcheva trebao biti dostupan?

Povezali smo se s nizom startup zajednica i aktivno krenuli u prikupljanje prijava, a prošli tjedan su otvorene i aplikacije na našim stranicama. Baze se polako pune, a za prvih 500 tražitelja je sudjelovanje besplatno. Svoje razrađene ideje i projekte mogu prijaviti svi, poštujući pravila platforme koja se u punom opsegu prema investitorima otvara već krajem ljeta!

Imate li već neke investitore čija biste imena mogli podijeliti s nama?

Naša baza investitora je već sada značajna i na to smo jako ponosni. Imamo uspostavljenu suradnju s nekoliko udruženja investitora s njemačkog govornog područja na kojem sam godinama aktivna. Identitet investitora je tajan i takav će ostati do otvaranja platforme u punom opsegu kada investitori sami odlučuju žele li biti javni ili ne. Od značajnijih imena u ovom trenutku mogu navesti Benka, Maschmeyera, Zecha i Schwarza koje ćemo dodatno predstaviti kroz naredno razdoblje. No, cilj nisu samo veliki investitori, naša platforma je namijenjena svima koji žele investirati u nove perspektivne projekte i traže ono nešto. Prema našim bazama to su svakako top manageri, sportaši i takozvana zlatna mladež. Koncepti crowdfunding i venture capital su individualnost stavili na stranu, investitori su jake osobnosti s naglašenim instinktom i vizijom, i u takvim kombinacijama njihove vještine ne dolaze do izražaja. Zato je PitchSee orijentiran na 'jedan projekt: jedan investitor' gdje obje strane pronalaze partnera. Već sada imamo sjajne projekte različitih investicijskih vrijednosti, svi koji su u potrazi za dobrom poslovnom prilikom su dobro došli i mogu se predbilježiti na našoj platformi.

Kakav odaziv očekujete? Jeste li zadovoljni početnim interesom?

Tek smo nedavno krenuli, a odaziv je već sada sjajan i baze se polako pune. Najveći interes dolazi iz Velike Britanije, Švicarske, Austrije, Njemačke i Srbije, no, upiti nam stižu sa svih strana. Hrvatska malo zaostaje, ali nadam se da ćemo brzo nadoknaditi, ipak imamo sjajne ljude ovdje s odličnim idejama. Tu su investitori čiji novac stoji neiskorišten jer ne nalaze zanimljive prilike, s druge strane, odlični projekti ostaju nerealizirani jer ne mogu pronaći financiranje. Zašto? Nema potrebe za barijerama, cilj je povezivanje što će neminovno rezultirati i unaprjeđenjem tržišta. Tražitelji nemaju što izgubiti.

Što biste izdvojili kao najveće prednosti platforme za investitore, a što za startupove?

Znamo da nitko ne želi čitati u nedogled, danas nemamo ni vremena ni koncentracije za to. Investitori prvi put imaju na raspolaganju interaktivni katalog mogućnosti i sve investicijske prilike na jednom mjestu, dostupne 24/7. Video pitchevi su sažeti, mogu ih pretraživati prema interesima i swipati kroz niz mogućnosti koje platforma nudi. Isti tren mogu stupiti u komunikaciju s tražiteljem ili pitch proslijediti svom menadžeru na daljnju obradu. No, ono najvažnije, nema više trošenja vremena, hrpa papira, nepreglednih prezentacija, sastanaka i nametanja ideja.

Tražitelji investicija, prvi put potpuno besplatno, bez ikakvih ulaznih troškova, provizija, posrednika i daljnjih angažmana mogu predstaviti svoj projekt investitorima diljem svijeta i dobiti financiranje. Predstavljajući se kroz video prikaz u 120 sekundi, naglasak stavljaju na ključne detalje (problem, rješenje i tim). Platforma je pametna i omogućava spajanje interesa, tako pitcheri dobivaju priliku u direktnoj komunikaciji predstaviti se upravo onom investitoru kojeg ta tema zanima.

No, iako je platforma PitchSee u prvom mahu namijenjena spajanju projekata i investitora, ona ima i humanu stranu, koncept kojim će pokušati podići svijest i podržati one koji rade za dobrobit svih nas (skrb o potrebitima, djeci, životinjama i prirodi). Neprofitnim organizacijama PitchSee nudi besplatnu mogućnost predstavljanja i prikupljanja direktnih donacija - za njih su prijave također otvorene. Ovo je samo mali dio onoga što korisnike očekuje… Stay tuned!