23. studeni 2020.

Poduzetnicima u 2021. stiže 2,5 milijarde kuna pomoći

Josip Aladrović    foto Ratko Mavar

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je u da su isplanirali sredstva za iduću godinu kojima će pomoći poduzetnicima pogođenima koronakrizom, a za početak godine raspolažu s oko 2,5 milijarde kuna.

Gostujući u Dnevniku Nove TV ministar je rekao kako su svjesni da epidemiološka situacija nije najpovoljnija pa su isplanirali određena sredstava za sljedeću godinu s obzirom na to da su trenutne mjere za skraćenje radnog vremena i očuvanje radnih mjesta propisane do 31. prosinca.

Očekuju, kazao je da će kroz sljedećih mjesec definirati mjere kako će izgledati, barem u prvom kvartalu.

- Trenutno ono s čime raspolažemo je oko 2,5 milijarde - rekao je ministar dodavši da se to odnosi na prvi kvartal ili prva četiri mjeseca za koja očekuju da će biti teža nego što smo to radili u ranijim projekcijama.

No, nema potrebe za rebalansom jer su sredstva projicirali u proračunu, a imaju na raspolaganju i sredstava EU.

Ministar ne strahuje da će Hrvatska u iduću godinu ući s brojnim nezaposlenima na burzi jer su, kazao je, već nekoliko zadnjih mjeseci imali očekivanja većih turbulencija na tržištu rada ali njihovi podaci govore da se to nije dogodilo s obzirom na to da je trenutno pet tisuća ljudi više zaposleno dok broj nezaposlenih stagnira, čak i pada u odnosu na peak početkom koronakrize.

- Bez obzira što su brojni analitičari nagovještavali, očekivali i predviđali kolaps tržišta rada on se nije dogodio -  zaključio je ministar.