03. ožujak 2022.

Lider invest Split: Ne iznajmljuju svi apartmane, neki idu protiv struje

Panel 'Kako stvoriti poticajno okruženje za investicije'

    foto Lider Media

Kako je završila jedna pandemija, počeo je val sukoba što će utjecati i na odluke o investiranju, rečeno je na početku panela 'Kako stvoriti poticajno okruženje za investicije unatoč svim preprekama', koji se održao u sklopu Lider investa. Na penelu su sudjelovali Anđelko Katavić, pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu u Splitsko dalmatinskoj županiji, Ante Mihanović, ravnatelj Ljekarna Splitsko dalmatinske županije, Boris Pekić, direktor Uhy savjetovanja i Dario Boras iz IT tvrtke Amplifico.

Mihanović je rekao da je  poduzetnička klima u županiji orijentirana na iznajmljivanje što je održiva, brza i efikasna investicija koja daje brz povrat. Ipak, dodao je da se klima polako mijenja.

– Kada smo išli u investiciju svi su nam imputi govorili da se u istu ne upuštamo. Govorili su nam da se mi bavimo uslužnom djelatnošću i da zašto idemo u proizvodnu što je veoma zahtjevno ulaganje – rekao je Mihanović i dodao kako su se oni odlučili ići protiv struje.

Dario Boras je rekao da mladi u županiji, barem oni koji imaju nekretninu, ne razmišljaju o poduzetništvu jer je lakše otvoriti apartmane te da se on na to nije odlučio jer nekretninu nije imao.

– Tako je nastala pametna parking barijera zbog čega nas mnogi u Splitu mrze – rekao je Boras.

Najveći problem njegove tvrtke je taj što nedostaje prostora gdje bi smjestili proizvodnju te da su im zbog toga uredi i proizvodnja na različitim mjestima.

Anđelko Katavić je rekao da postoje četiri ključna programa za razvoj srednjeg i malog poduzetništva u županiji te da je u zadnje tri godine financirano više od 450 projekata s više od 500 milijuna.

– Također, u zadnje tri godine smo financirali i programe poduzetnika početnika, njih čak 550 – dodao je Katavić.

Boris Pekić, iz tvrtke Uhy savjetovanje, je naglasio kako oni nisu proizvoda firma te da pružaju usluge pripreme i provedbe projekata, te se našalio da su možda i proizvoda tvrtka jer imaju 'pogon ljudi' za pripreme projekata.

Dodao je kako uz proizvodne investicije treba razmišljati i o ulaganju u ljude.