18. prosinac 2020.

Usvojen plan poslovanja Grupe Končar za 2021. godinu

grupa končar zgrada   

Na prijedlog Uprave Končar - Elektroindustrije d.d., Nadzorni odbor je usvojio plan poslovanja Končar – Elektroindustrije d.d. i konsolidirani plan Grupe za 2021. godinu.

Plan poslovanja 2021. godine temelji se na dobroj ugovorenosti s kojom Končar završava poslovnu 2020. godinu. Stanje ugovorenih poslova („backlog“) na kraju 2020. godine iznosi 4,4 milijarde kuna i značajno je veće u odnosu na stanje na početku godine.

Društva Grupe Končar za 2021. godinu planiraju ostvariti poslovne prihode u iznosu od 3,4 milijarde kuna, što je 10 posto više u odnosu na procjenu poslovanja tekuće godine. Prihodi od prodaje na domaćem tržištu planiraju se u iznosu od 1,4 milijarde kuna i veći su za 23 posto u odnosu na procjenu poslovanja 2020. godine. Znatni utjecaj na povećanje prihoda na domaćem tržištu ima planirana isporuka vlakova za HŽ Putnički prijevoz. U izvozu je predviđen daljnji rast prihoda koji su planirani u iznosu od 1,9 milijardi kuna. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje iznosi 59 posto. Zemlje u koje se planira najviše izvoziti su  Njemačka, Švedska, Austrija, Latvija, Mađarska, Makedonija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Ukupno planirani iznos novougovorenih poslova u 2021. godini je 3,1 milijardu kuna s udjelom od 58 posto na inozemnom tržištu. 

Končar Grupa u iznimno teškim uvjetima poslovanja uvjetovanih globalnom pandemijom izazvanom koronavirusom u tijeku 2020. godine pokazala se otpornom na krizu, ponajprije djelovanjem čitavog sustava i sposobnošću i predanošću zaposlenika. Iako je neizvjesnost oko daljnjeg razvoja i posljedica pandemije i dalje izrazito velika, plan poslovanja 2021. godine predviđa daljnji rast poslovanja i poboljšanje operativne učinkovitosti poslovanja. Dobra ugovorenost, osigurana likvidnost, stabilna bilanca omogućuju daljnji rast i razvoj Grupe u narednoj poslovnoj godini. 

Prioriteti u 2021. godini ostaju isti - organizacija i nastavak proizvodnje, održavanje dogovorenih rokova isporuka i prije svega zaštita zdravlja i sigurnost zaposlenika te poslovnih partnera u uvjetima mogućeg nastavka pandemije i u slijedećoj godini.