19. rujan 2020.

Studenti poduzetnici: Vlastitu tvrtku za organizaciju događaja pokrenula na petoj godini studija

Lea Kosović   

Lea Kosović, alumna studija komunikacija Edward Bernays University Collegea, vlasnica je agencije LOL. Njezina tvrtka posluje godinu i pol dana i bavi se organizacijom događaja – od planiranja i organizacije do realizacije. Od početnih muka s pronalaženjem projekata Lea danas već lakše dobiva poslove

Tijekom studiranja mnogi i ne pomišljaju na rad uza studiranje, već čekaju diplomu nakon koje se nadaju da će ih budući poslodavci dočekati raširenih ruku čekajući samo njih. No istina je potpuno drugačija pa mnogi s diplomama u ruci provedu mjesece ili čak godine u potrazi za poslom, jer bez iskustva je danas teško doći do željenoga radnog mjesta. A još je manje onih studenata koji još tijekom studiranja odluče pokrenuti vlastiti posao i postati poduzetnici zato što za takav pothvat treba imati hrabrosti i volje te želje za stjecanjem novih iskustava. Na našu sreću, postoje i takvi studenti, a jedna od njih je i Lea Kosović, alumna Edward Bernays University Collegea i vlasnica agencije LOL za organizaciju događaja koja je vlastitu tvrtku pokrenula na petoj godini fakulteta.

Mentoričina pomoć

– S obzirom na to da sam u Bernaysovu sustavu prakse imala priliku okušati se u poslovima javnih medija, marketingu, PR-u novinarstvu i agencijskom radu, nekako sam se najviše pronašla u agencijskom event-menadžmentu. Imala sam odličnu mentoricu koja me uvela u svijet organizacije događaja, što mi je uvelike pomoglo u odluci da krenem u poduzetničke vodea – kaže nam Lea.

Njezina tvrtka bavi se isključivo organizacijom događaja – od planiranja i organizacije do realizacije.

– Na ideju o pokretanju tvrtke došla sam spoznavši što točno želim raditi i čime se u životu želim baviti. Nisam htjela biti jedna od onih koji će se nakon fakulteta zaposliti i biti nezadovoljni svojim radnim mjestom pa sam si osigurala da nakon studija uživam u svom poslu. I većina bliskih ljudi kojima sam okružena su poduzetnici, od njih sam mogla mnogo naučiti – ističe Lea.

Primjer drugim studentima

Poduzetništvo je samo po sebi izazov, pogotovo ako se nema previše iskustva, ali Lea kaže da je u godinu i pol koliko tvrtka radi to iskustvo naraslo, kao i izazovi koji s tim dolaze.

– Najveći izazov bilo je pronaći još projekata. Od dva projekta ne može se živjeti, ali od tri-četiri već može. Potrebno je samo vrijeme i malo strpljenja. Ako ste dobri u onome što radite, onda se ne trebate bojati jer će vas netko kad-tad prepoznati i preporučiti – zaključuje Lea i dodaje kako se nada da će njezina tvrtka postati odskočna daska za nove studente koji dolaze i željni su rada u industriji evenata.