Korona i biznis
30. studeni 2019.

McMafia - Serija snimana u Hrvatskoj osvojila nagradu Emmy

Turizam u središnjoj Hrvatskoj 3    foto Getty Images/istockphoto

Britanska kriminalistička serija 'McMafia' u produkciji BBC-a, čija je prva sezona snimana na brojnim lokacijama u Hrvatskoj, dobila je ovogodišnju, 47. po redu Emmy nagradu za najbolju dramsku seriju izvan SAD-a.

- Ovo je izniman uspjeh za hrvatsku filmsku industriju, gdje je MP - filmska produkcija bila servisna produkcija, a Igor A. Nola koproducent serije - ističu iz Hrvatskog audiovizualnog centra, kroz čije je mjere poticaja snimanje realizirano.

Koproducent Igor A. Nola kaže kako su izuzetno ponosni da je u Hrvatskoj bilo 14 tjedana snimanja, što čini više od 60 posto ukupnih snimajućih tjedana i dana, te je hrvatska produkcija u tom periodu zaposlila preko 200 filmskih djelatnika i glumaca te tisuću statista.

- Kreativnost i profesionalnost hrvatskog dijela ekipe uvelike je pridonijela kvaliteti serije, a nekoliko njih bili su i šefovi sektora. Ljepote Hrvatske i raznolikost lokacija pridonijele su da u navedenom periodu snimimo 12 različitnih svjetskih lokacija - ustvrdio je.

Smatra da je to i veliko priznanje za seriju jer International Emmy Award dodjeljuje Međunarodna Akademija za televizijsku umjetnost i znanost koja je u televizijskom sektoru u rangu Oscara koji dodjeluje Američka akademija za filmsku umjetnost i znanost.

McMafia prikazuje međunarodni svijet organiziranog kriminala, s radnjom koja se odvija u desetak zemalja. Režiser je James Watkins, a u glavnoj ulozi je James Norton, poznat po serijama 'Dolina sreće', 'Grantchester' te 'Rat i mir'.

Prva sezona snimana je na brojnim lokacijama u Hrvatskoj u dva navrata - u jesen 2016. te u proljeće i ljeto 2017. godine. Snimalo se u Rijeci, Zagrebu, Splitu, Primoštenu, Opatiji, Jasenicama, Rovinju, Jastrebarskom, Lovranu, Obrovcu te na otoku Pagu.

Zapažene uloge u seriji ostvarili su Nina Violić, Lucija Šerbedžija, Goran Navojec, Željko Vukmirica, Vanja Matujec, Romina Tonković, Adlan Abdelmongy, Tjaša Perko, Uroš Certić, Hoji Fortuna, Lucija Kajić i Ratko Turčinović, a uz njih je bilo angažirano i tisuću statista.