27. siječanj 2022.

Dan crvenih haljina: 80 posto moždanih udara se može spriječiti

Na društvenim mrežama akciju prati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da u petak 4. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku

U organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora – Hrvatskog neurološkog društva i ove godine provodi se edukativna javnozdravstvena akcija Dan crvenih haljina koja za cilj ima podići svijest javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena. Ili, kako poručuju hrabre žene koje su preboljele moždani udar i priključile se akciji: 'Osvijestite uzroke, znakove upozorenja i posljedice moždanog udara u žena!'. Dvije Katarine, Mirjana, Ana, Ivana i Ester, hrabre žene u između 30 i 56 godina, potvrđuju da moždani udar ne bira životnu dob i da se može dogoditi svakome, a s javnosti su odlučile podijeliti svoje iskustvo te tako upozoriti na specifičnosti te teške bolesti.

Svečana završnica

Sudjelovanjem u akciji Dan crvenih haljina one ponajprije žele poručiti da možemo utjecati na veliki dio čimbenika rizika za moždani udar. Pravilnom prevencijom i promjenom načina života može se spriječiti čak 80 posto  moždanih udara. - Glavni čimbenici rizika na koje možemo utjecati jesu krvni tlak, šećerna bolest, povišene masnoće, pretilost, fizička neaktivnost, pušenje i alkohol – poručuju iz akcije.

Također, u sklopu Dana crvenih haljina organizirat će se javni nastupi stručnjaka i stručni skupovi, edukativna predavanja na fakultetima i webinari. Na društvenim mrežama akciju prati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da u petak 4. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku. Tog će se dana Dan crvenih haljina završiti svečanošću koja će se ove godine održati u dvorani Kaptol Boutique Cinema pod voditeljskom palicom Joška Lokasa, a kao glazbeni gosti nastupit će grupa Gelato Sisters i duo Hojsak&Novosel. Glavne zvijezde večeri biti će šest hrabrih žena u ulozi menekenki na reviji crvenih haljina koje su za njih dizajnirali Iva Karačić Design, Etno Mara, Krie Design, Duchess, Diana Viljevac i Ana Maria Ricov. Svečano obilježavanje moći će se pratiti uživo na Facebook stranici.

Podrška akciji

Organizacijski odbor ove hvalevrijedne akcije čine vrsne stručnjakinje KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb: neurologinje  Arijana Lovrenčić-Huzjan, Zdravka Poljaković, Marina Roje Bedeković, Vesna Matijević i Svjetlana Šupe te logopetkinja Dinah Vodanović. Akcija se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika RH, Gradonačelnika grada Zagreba i Ministarstva zdravstva te uz podršku Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Važan doprinos organizaciji Dana crvenih haljina dali su sponzori Berlin Chemie, Bina-Istra, Boehringer, Eli-Lilly, Fresenius, Ghetaldus, Medtronic, Nicro, Novartis, Pfizer, Pharmas, Pliva, Podzemno skladište plina, Sandoz i Zubak grupa. Detalji o Danu crvenih haljina mogu se pratiti na stranicama Hrvatskog neurološkog društva i na Facebook stranici.