17. svibanj 2019.

InoBat i MOL surađuju na projektima tehnologije vodika

InoBat (s podrškom IPM Grupe, A.EN. Grupe i MSM Grupe) i MOL Grupa potpisuju Memoranduma o razumijevanju s ciljem razvijanja projekata na području tehnologije vodika u središnjoj i istočnoj Europi.

InoBat, akcelerator koji povezuje vodeće industrijske grupacije u središnjoj Europi s najboljim svjetskim tehnologijama, razvija paneuropski centar izvrsnosti za proizvodnju baterija sa sjedištem u Slovačkoj. Cilj je otvaranje demonstracijskih i proizvodnih linija za proizvodnju baterija s primjenom na području elektromobilnosti (električna vozila, hibridna vozila), pohrane energije (sustavi pohrane za potrošače i komunalne tvrtke) i alternativnih goriva (vodik).

Partnerstvo između MOL Grupe i InoBata predviđa suradnju u razvoju čitavog niza projekata u tehnologiji vodika u regiji srednje i istočne Europe, uključujući nabavu i opskrbu vodikom, razvijanje i testiranje tekućeg goriva s visokim udjelom vodika, distribuciju i prodaju takvog goriva te, potencijalno, izgradnju proizvodnog pogona koje bi uključivalo postrojenje za recikliranje goriva.

- Vjerujemo da će nam MOL-ovo dugoročno iskustvo u industriji pomoći da ubrzamo razvoj europskog ekosustava koji obuhvaća tehnologije vodikova goriva kreiranjem integriranog europskog lanca vrijednosti alternativnih goriva i e- mobilnosti. InoBat se nada da će zajedno s MOL-om uspjeti oblikovati nova tržišta i unijeti nemir u postojeća, ne samo u Europi već i globalno - izjavio je Marian Bocek, suosnivač i izvršni direktor InoBata.

Oszkár Világi, izvršni direktor za inovacije MOL Grupe, izjavio je kako će suradnja s InoBatom omogućiti proširenje ponude i transformaciju iz tradicionalnog maloprodajnog lanca u pružatelja usluga kupcima.

Budućnost energetike tema je Liderove konferencije koja se 29. svibnja održava u hotelu Sheraton. Prijavite se!