16. svibanj 2019.

Bosch predstavio sigurnosni sustav koji u roku od deset sekundi javlja da je izbio požar

Sigurnosni sustavi koji upozoravaju na opasnosti u rasponu od provala do požara i senzori na ‘daljinsko upravljanje‘ koji najbrže na svijetu detektiraju gdje je točno u određenoj prostoriji buknula vatra samo su neka od tehnoloških ‘čudesa‘ predstavljenih na ‘Solutions That Matter‘ konferenciji Boscha, održanoj u srijedu u hotelu Antunović.

- Sigurnost nikada prije nije toliko bila u fokusu. Naša vizija je omogućiti korisnicima sigurno, kvalitetno i održivo življenje, bazirano na IoT (internet stvari) tehnologiji, kazala je u uvodnom izlaganju Mirsada Kudrić, generalna direktorica Boscha za Hrvatsku, Sloveniju i BiH.

Direktor prodaje Danijel Jerković istaknuo je kako je posljednjih godina fokus njihove kompanije na multidivizijskim toplinskim rješenjima, integriranim i s najrazličitijim sustavima zaštite. Pohvalio se i poslovnim rezultatima Boscha koji je na svjetskoj razini u 2018. godini imao prihod od 78,5 milijardi eura te otvorio novih devet i pol tisuća radnih mjesta.

Mario Širić, voditelj Boschovog odjela toplinske energije, pak, okupljenima je predstavio neke od najvažnijih projekata koje su odradili u zadnje vrijeme kao što su šezdeset kondenzacijskih zidnih rješenja u jednoj stambenoj zgradi u Sarajevu, tvornica čokolade u Zvečevu ili hoteli u Zagrebu (Sheraton) i Neumu (Grand).

Njihova ponuda dijeli se na stambeno, komercijalno i industrijsko grijanje, a svakim od sustava moguće je upravljati mobitelom ili laptopom. Dodao je i kako su profesionalni prodajni inženjeri Boscha korisnicima dostupni pet dana tjedno te kako se ti inženjeri trajno usavršavaju i razvijaju.

U sklopu konferencije održane su i radionice u kojima su neka od spomenutih rješenja mogli vidjeti ‘na djelu‘. Angel Angelov, voditelj marketinga za jugoistočnu Europu i jadransku regiju, tako je predstavio vatrodojavne sustave koji ‘vas povezuju s budućnošću‘. Riječ je o sustavima koji najbrže na svijetu (10 do 30 sekundi) javljaju da je i na kojoj lokaciji izbio požar. U pitanju je rješenje nazvano Aviotec kojim možete ne samo upravljati, već ga i održavati mobitelom ili laptopom. Tu je i ‘remote alert‘ opcija, odnosno alarm koji na korisnikov uređaj stiže sa sigurnosnog oblaka.

Najavio je i kako će taj sustav u lipnju po prvi puta biti implementiran u tunele.

Laurentiu Cojocaru, koji u Boschu obnaša dužnosti upravitelja proizvodnje i dizajnera rješenja, upoznao nas je s novim B&G panelima, pametnom poveznicom između otkrivanja neovlaštenog upada, kontrole pristupa i videosustava. Radi se o intergriranom rješenju za sigurnost u kojem paneli sami detektiraju prijetnje, sigurnosne kamere funkcioniraju i kao senzori, a posebna pogodnost je da sustav možete programirati sami, točnije odrediti pravila i zone zabrane pristupa. Svime od navedenog upravljate uz pomoć besplatne aplikacije i internetskih stranica na kojima se točno vidi radi li se o provali, požaru ili nekoj drugoj prijetnji.