24. svibanj 2018.

‘Paprena stipendija‘: Ferovac dužan 81 tisuću kuna jer se nije zaposlio u svojoj županiji

Ferovac iz Koprivnice našao se u nezavidnoj situaciji. Budući da nije ispunio uvjet da se zaposli u svojoj županiji na što ga je obvezivala stipendija, dužan je vratiti županijskoj zakladi Hrvatske gospodarske komore čak 81 tisuću kuna. Nepravomoćna je to presudaOpćinskog suda u Koprivnici.

Zaklada HGK-a za stipendiranje studenata deficitarnih zanimanja sa studentom je sklopila ugovor u studenome 2009. godine kojim se obvezala isplaćivati mu 1500 kuna mjesečno do srpnja 2014. godine. Studentova obveza iz ugovora bila je završiti studij u roku i zaposliti se na području Koprivničko-križevačke županije. No, Koprivničanac se po završetku studija zaposlio u zagrebačkom Ericssonu NT, piše Podravski.

>>> Tvrtka Comping dodjelila nove stipendije najboljim studentima STEM područja

Diplomirao je u roku na FER-u u srpnju 2014. godine, a u rujnu je našao zaposlenje u tvrtki Ericsson NT jer u svojoj županiji nije pronašao posao.

"Nakon završetka studiranja javio sam se radi zaposlenja u Podravku, Belupo i Hartmann, a išao sam i na razgovor u Podravku, nakon čega su mi priopćili da trenutno nemaju potrebe za mojim zanimanjem. Od Hartmanna i Belupa nisam dobio nikakav odgovor", svjedočio je student na sudu.

Tijekom postupka svjedočila je i menadžerica iz Podravkinih ljudskih potencijala koja je navela kako je Podravka potkraj 2014. objavila javni natječaj za zapošljavanje radnika sa završenim FER-om, i to svih smjerova s radnim iskustvom. No, kako se nisu javile osobe s radnim iskustvom, zapošljavali su i one bez radnog staža. "Student se nije javio na taj natječaj, iako je prethodno došao na razgovor i psihologijsko testiranje za zaposlenje u Podravki", rekla je.

>>> Zagrebačka studentica proglašena najboljom u međunarodnom STEM natjecanju

Osim nje, iz HGK su naveli još četirit tvrtke koje su tražile zaposlenika s tim kvalifikacijama na području Koprivničko-križevačke županije, stoga je i donesena presuda da iznos ukupne stipendije uvećan za kamate i sudske troškove mora vratiti.