24. travanj 2018.

Osnove porezne pismenosti: Umijeće oporezivanja je što više očerupati gusku uz što manje graktanja

Ovom izrekom Jeana Baptistea Colberta, francuskog ministra financija iz 17. stoljeća, Nika Šimurina završila je današnje predstavljanje knjige Osnove porezne pismenosti na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Knjiga koju ja napisala zajedno sa tri kolegice, Ivanom Dražić Lutilsky, Dajanom Barbić i Martinom Dragijom Kostić, napravljena je sa željom da porezna problematika bude razumljiva prosječnom poreznom obvezniku, rekla je autorica i urednica knjige izrazivši nadu da će ovime biti poboljšana porezna kultura Hrvata.

Novoizabrani dekan fakulteta Jurica Pavičić objasnio je da knjiga na jasan i pregledan način prikazuje osnove oporezivanja, s tim da čitateljima ne nudi samo porezni, već i računovodstveni aspekt, o čemu je više govorila recenzentica knjige i profesorica na EIZG-u Marijana Ivanov.

>>> Paušalni obrt: Pogodnosti koje ubiru obrtnici nisu dopuštene slobodnim zanimanjima

Prema njoj, ovu knjigu od mnogih drugih iz ovog područja razlikuje kombinacija jednostavnosti za širok raspon čitatelja i znanstvene utemeljenosti namijenjene ekonomskim stručnjacima. Ovaj udžbenik s obilježjima znanstvene monografije, kako je knjigu opisala, u prvom poglavlju obrađuje problematiku poreznog morala, da bi u kasnijima prošla kroz sve najvažnije porezne pojmove i potom, kroz primjere, prikazala načine računanja različitih poreza.

Predrag Bejaković s Instituta za javne financije i drugi recenzent, Osnove porezne pismenosti okarakterizirao je kao kapitalan doprinos poreznoj tematici, dok je predsjednik Uprave Narodnih novina, izdavača knjige, okupljenima rekao kako knjiga na sustavan i zanimljiv način obrađuje kompleksnu tematiku te istaknuo da se porezi moraju plaćati, ali i da moraju biti pošteni. Slijedom toga, kao svoju omiljenu izreku, kojima knjiga obiluje, izabrao je onu Arthura Mortona Godfeya: ‘Jako sam ponosan da mogu svojoj zemlji plaćati porez. Stvar je u tome da bih bio jednako ponosan i kada bih plaćao polovinu tog iznosa‘.